075 - 202 23 62
info@solarzaanstad.nl

Een handleiding voor de juiste plaatsing van uw zonnepanelen

Het is gemakkelijk te begrijpen dat zonnepanelen het beste werken wanneer ze zoveel mogelijk direct zonlicht kunnen ontvangen. Het is dan ook geen verrassing dat een van de meest gestelde vragen die we krijgen is: “Wat is de beste richting voor zonnepanelen?” Pallets&Co helpt u bij het kiezen van de juiste richting voor uw zonnepanelen.

De positie van zonnepanelen kan enorm belangrijk zijn bij het bepalen van hun output; en wanneer de output van uw panelen hun kosteneffectiviteit beïnvloedt, is het essentieel om dit goed te krijgen.

Of u nu een huishoudelijke of commerciële zonnepaneleninstallatie heeft, het is belangrijk om de factoren te begrijpen die betrokken zijn bij het vinden van de ideale locatie voor uw panelen om het meeste uit uw systeem te halen. De richting en positie van uw panelen kunnen een opmerkelijk groot effect hebben op hun efficiëntie, dus het is de moeite waard om hier wat tijd aan te besteden om dit goed te krijgen.

Hier hebben we een gedetailleerde gids voorzien van enkele belangrijke punten die u moet weten over waar u uw zonnepanelen moet plaatsen en in welke richting de zonnepanelen moeten wijzen.

Welke richting is het beste voor zonnepanelen?

Voor woningen in het VK is de optimale daklocatie voor zonnepanelen op het zuiden gericht. Een zuidgericht dak ontvangt maximaal zonlicht gedurende de dag, vooral in de noordelijke delen van het VK. Met een zuidgericht dak zullen uw zonnepanelen over het algemeen de meeste energie produceren, maar ook daken die op het oosten of westen gericht zijn kunnen goed werken en zullen gedurende een groot deel van de dag energie produceren.

Daken die naar het noorden gericht zijn, zijn de minst gunstige optie voor zonnepanelen, aangezien ze zeer weinig direct zonlicht ontvangen. Noordgerichte panelen zullen veel steiler moeten worden geplaatst, ongeveer 60 graden, om zoveel mogelijk indirect en gereflecteerd licht te vangen, maar de energieopbrengst zal nog steeds veel lager zijn dan andere daklocaties gedurende het jaar. We raden af om zonne-PV te installeren op een volledig noordgericht dak en in plaats daarvan alternatieve aspecten te gebruiken.

Welke hoek is het beste voor zonnepanelen?

Er is vrijwel geen discussie over de meest effectieve richting van zonnepanelen. Echter, de meningen verschillen als het gaat om de beste hoek om energieopwekking te optimaliseren. Als u precies op de evenaar zou zijn, zou dit eenvoudig zijn, omdat een horizontaal paneel op 90 graden altijd de zon direct boven zich zou hebben. Echter, voor zonnepanelen op de meeste andere locaties, verandert de hoek van de zon gedurende het jaar.

De optimale hoek zal afhangen van de specifieke kenmerken van uw eigendom en de hoek van uw dak. Idealiter moeten uw panelen rechtstreeks op de zon gericht zijn in het midden van de dag tijdens de zomer. Een goede vuistregel voor maximale jaarlijkse energieopbrengst is om uw panelen onder een hoek gelijk aan uw breedtegraad te kantelen. Bijvoorbeeld, als u op een plaats woont met een breedtegraad van 35 graden, zou het kantelen van uw panelen onder een hoek van 35 graden optimaal zijn.

Houd er rekening mee dat dit uw zonne-PV-systeem in de winter iets minder effectief zal maken, omdat de zon later in het jaar lager aan de hemel staat. Sommige huiseigenaren en bedrijven kiezen ervoor om hun panelen te kantelen onder een hoek tussen hun breedtegraad en breedtegraad plus 15 graden, voor de beste jaarproductie.

Het goede nieuws is dat voor de meeste gebieden, het positioneren van uw zonnepanelen binnen 30 tot 45 graden van uw breedtegraad nog steeds een goede jaarlijkse energieproductie zal bieden. Dus, hoewel de optimale hoek varieert op basis van locatie en doelen, kunnen zonnepanelen effectief werken voor woningen en bedrijven onder een breed scala aan hoeken. Onze ervaren installateurs van zonnepanelen kunnen u helpen de hoek te bepalen die het meest geschikt is voor uw eigendom en u ontvangt informatie over uw verwachte opwekking voordat u verder gaat.

Wat is belangrijker: richting of hoek?

De hoek van uw zonnepanelen is zeker belangrijk, maar de meest cruciale factor in termen van het maximaliseren van de energieproductie van uw zonne-PV-systeem is de richting waarin de panelen staan. Zoals we hebben besproken, zal een dak op het zuiden de grootste output bieden, maar andere eigendommen kunnen nog steeds energie opwekken. Om te controleren of uw eigendom geschikt is voor zonnepanelen, neem contact met ons op om een beoordeling te laten uitvoeren op uw huis door een lid van ons team.

Hoe speelt het ontwerp van mijn dak een rol?

Er zijn zoveel stijlen van eigendommen dat dakontwerpen kunnen variëren tussen huizen en commerciële panden, wat op zijn beurt invloed heeft op hoe zonnepanelen worden gepositioneerd. Veel huizendaken hebben hellingen tussen 30 en 40 graden, zodat de panelen vlak kunnen liggen en voldoende elektriciteit kunnen produceren. Echter, als uw dak steiler of minder steil is dan dit, zal dit invloed hebben op het montagesysteem dat wordt gebruikt. In beide gevallen kan een gespecialiseerde montage nodig zijn om de panelen aan uw eigendom te bevestigen. Voor eigendommen met platte daken zal uw montagesysteem worden gebruikt om de panelen omhoog te kantelen en ze zullen worden gescheiden om schaduwvorming te voorkomen.

Moeten ze aan het dak worden bevestigd?

Als u niet genoeg ruimte heeft voor zonnepanelen of ze liever niet op uw dak monteert, is het installeren van grondmontages een uitstekend alternatief. Met grondmontages worden zonnepanelen gemonteerd op vrijstaande frames die op open plekken van uw eigendom zoals uw tuin of tuin worden geplaatst.

Echter, vrijstaande zonnepanelen kunnen ook waardevol zijn omdat ze naar het zuiden kunnen worden geplaatst en onder elke gewenste hoek kunnen worden geplaatst. Alternatieve oplossingen zoals gevel- en platdakzonnepanelen kunnen ook worden gebruikt om conventionele bouwmaterialen te vervangen.

Grondmontages bieden meer flexibiliteit in positionering en hoeking van uw zonnepanelen in vergelijking met dakmontages. Ze kunnen naar het zuiden worden georiënteerd voor maximale blootstelling en gekanteld worden onder de optimale hoek voor uw locatie. Grondmontages vereisen beschikbare ruimte op de grond vrij van schaduw, maar ze kunnen een eenvoudige manier zijn om een efficiënte zonnesetup te bereiken als u de ruimte heeft.

Er zijn enkele nadelen om rekening mee te houden bij grondgemonteerde zonnepanelen. Ze lopen meer risico op schaduwvorming door omliggende bomen, gebouwen of andere obstakels die vervolgens de energieopwekking kunnen beïnvloeden. Ze zijn ook meer vatbaar voor de effecten van het weer zoals zware winden, wat stevige frames en montages vereist die de installatiekosten kunnen verhogen.

Zijn bepaalde typen panelen effectiever?

Er zijn verschillende typen zonne-PV-oplossingen. De meest voorkomende zijn polykristallijne en monokristallijne panelen. Polykristallijne zijn de populairste optie en de goedkoopste van de twee, maar ze zijn ook minder efficiënt. De duurdere maar efficiëntere zijn monokristallijne zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van gesmolten en afgekoelde siliconenfragmenten. Ze zijn doorgaans goedkoper om te produceren, maar zijn minder efficiënt en zetten typisch 13-18% van het zonlicht om in elektriciteit. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van een enkel siliciumkristal en zijn doorgaans duurder, maar zetten 15-24% van het zonlicht om. De efficiëntie van het paneel kan invloed hebben op het aantal panelen dat nodig is voor uw systeem en de beschikbare ruimte op uw dak of eigendom. Efficiëntere panelen betekenen dat u een kleiner systeem nodig heeft om dezelfde energieopbrengst te bereiken.

Als we u aan het denken hebben gezet over waar u zonnepanelen op uw eigendom kunt installeren, neem dan vandaag nog contact op met https://www.palletsco.nl/.

Copyright © Solar Zaanstad | door

RvE Online Promoties en Linkbuilding.Amsterdam